Parel van Haspengouw in Kerniel (Borgloon)

Geschreven door op 08-01-2018

Parel van Haspengouw in Kerniel (Borgloon)

Maandag 8 januari was er een wandeling in het Haspengouwse Kerniel, een deelgemeente van de stad Borgloon. In het  gemeentezaaltje Nielerhof was het vertrek voor een mooie Haspengouwse wandeldag. De organiserende wandelclub Loonse Tsjaffeleers had een mooi aanbod van verschillende afstanden voorzien om iedereen tevreden te stellen. Enkele afstanden waren combineerbaar: 2, 4, 5, 8, 9 en 10 km. Rond 15u00 waren er al 800 wandelaars ingeschreven. 

Bij het verlaten van de zaal wandelde ik de 10 km door het pittoreske dorpje Kerniel. Je wandelde richting Gors-Opleeuw langs de fruitplantages en akkervelden. Je kreeg er mooie uitzichten over het golvend landschap. Bij het volgende pittoreske dorpje Gors-Opleeuw (Borgloon) wandelde je langs het beschermd erfgoed “de kasteelhoeve Gorsleeuw”, “het kasteel van Gors” en zijn vele “vierkantshoeves”. Je wandelde verder door het open landschap naar het volgende dorp Vliermaal (Kortessem). Het was eveneens genieten van deze mooie omgeving. Van Vliermaal tot het volgende pittoreske dorpje Zammelen is maar een kleine afstand. Langs de Sint-Amanduskerk van Zammelen duik je de natuur in langs de Mombeekvallei. Het natte reservaat is ongeveer 14ha groot.

        

In het natuurgebied wandelde je op het knubbelpad. Het was heerlijk vertoeven in deze stille omgeving. Vervolgens wandelde je door de Sint-Annavallei en de Herkwinning. Dit stuk natuurreservaat van Zammelen staat bekend voor zijn mooie fauna en flora. Onze Vlaamse panda (de das) leeft ongestoord in dit natuurgebied. Na het verlaten van dit unieke natuurgebied wandelde je terug naar het dorp Kerniel. Daar was het einde van een schitterende dag. Ik begrijp nu ook waarom deze wandeling de mooie naam van “de parel van Haspengouw“ kreeg. Proficiat aan wandelclub de Loonse Tsjaffeleers.

        

Verslag: Theo Vallons
Fotoreportage (Theo Vallons) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate