Nieuwjaarstocht De Pinte brengt massa wandelaars op de been

Geschreven door op 07-01-2018

Nieuwjaarstocht De Pinte brengt massa wandelaars op de been

De nieuwjaarstochten zijn talrijk, ik koos er deze uit van Postiljon Wandelclub Merelbeke. De organisatie vond plaats in de Gemeenschapsschool De Kleine Prins in De Pinte. Ik hou er niet van om in het donker te lopen met mijn camera, daarom vertrek ik ’s winters altijd wat later. Blijkbaar denken de meeste wandelaars er anders over want om half tien was het zoeken naar een parkeerplaatsje. De startzaal was goed gevuld. Na het vervullen van de plichtplegingen maakte ik mij op voor de tocht van iets meer dan 13 km met twee rustposten. De grootste afstand bedroeg 29 km met dezelfde rustposten maar met lussen.

De Pinte is een plaats en gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en een voorstad van Gent. De gemeente telt ruim 10.000 inwoners, die Pintenaars worden genoemd. De voormalige gemeenten De Pinte en Zevergem werden samengevoegd en kreeg de naam De Pinte.

      

Het eerste gedeelte van 2,6 km ging voornamelijk door woonwijken maar ook langs onverharde paadjes. De Pintenaars leken wel in hun winterslaap want het was opvallend rustig langs de wegen of bleven ze binnen wegens de koude? Er woei inderdaad een snijdende wind die het gevoel gaf dat het licht vriesweer was. De wandelaars waren dan ook goed ingeduffeld maar niemand morde want droog winterweer valt mee in vergelijking met nat weer. Rustpost Polderbos zat redelijk vol, dan maar er gauw wegwezen.

      

De 5,8 km die volgde was het mooiste stuk van mijn tocht met veel natuur en rustige onverharde wegen en paadjes. De doortrek onder de spoorweg was verrassend wegens de smaakvolle graffiti-tekeningen die er aangebracht zijn. Het parkbos in aanleg moet een nieuw Gents stadsbos worden. Het was heerlijk wandelen op de fraai aangelegde knuppelpaden die kronkelend hun weg zoeken. Ze zijn absoluut  nodig want de omgeving ligt er drassig bij met diverse waterelementen. De paden zijn volledig verkeersvrij, een verademing om er doorheen te lopen. Het ging richting Sint-Denijs-Westrem waar even voorbij het centrum de rustpost gevestigd was in Sint-Paulus. Hier zat het overvol: veel wandelaars waarvan een deel meer dan één keer langskwam.

      

Er restte mij nog een stuk van 4,7 km. Het ging opnieuw naar de marktplaats. Sint-Denijs-Westrem is een deelgemeente van de stad Gent. Ze is 624 ha groot en telt een goeie 5.000 inwoners. We komen langs het majestueuze gemeentehuis en enkele fraaie gebouwen rond de marktplaats. We lopen opnieuw door een gedeelte van het Parkbos, het is genieten van de rust en de stilte. Een winterzonnetje waagt een poging om door het wolkendek te boren maar het lukt niet goed.

      

 

Zo komt er een einde aan een rustige, aangename wintertocht door De Pinte, een Gentse randgemeente. Het bestuur, de parcoursbouwer en de vele medewerkers van Postiljon Wandelclub Merelbeke deden hun uiterste best om het de talrijk opgekomen wandelaars naar de zin te maken en dat is ze perfect gelukt.
 
Geschreven door Frans D’Haeyere
Voor enige sfeerfoto’s klik op het woord ‘Fotoreportage’ (in het oranje)
Fotoreportage: Frans D’Haeyere 
Fotoreportage: Josiane Questroy

   

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate