Zottegemse wafelentocht sluit wandelseizoen WSV Egmont af

Geschreven door op 26-12-2017

Zottegemse wafelentocht sluit wandelseizoen WSV Egmont af

Naar jaarlijkse gewoonte sluit wandelclub Egmont Zottegem haar wandelseizoen af met een lekkere Wafelentocht. De voorbije jaren kon de organisatie steevast rekenen op een massa gegadigden. De Egmont stad ontstond als kleine nederzetting aan de oever van de Bettelhovebeek en vormt de poort tot de Vlaamse Ardennen. De naam is afkomstig van het Germaanse Sutto-inga-heim.

We trekken van start vanuit de ruime feestzaal van de Bevegemse vijvers gelegen aan het sportcomplex. Al meteen werden we achter de startzaal het domein Breivelde ingestuurd. 

      

Het 14 ha grote park aangelegd in de 19de eeuwse landschappelijke stijl groeide tussen omstreeks 1830 en 1887 uit tot het huidige domein. We lopen langs de vijvers, verlaten het park langs de zijkant, een smal pad brengt ons verder langs de postiljon (een vroegere feestzaal). De volkse naam Breivelde is een synoniem voor de naam Grotenberge. Breivelde is immers een breed uitgestrekte veld.

      

 Eventjes door wat bebouwing dat ons afzet op een veldweg gaat het verder richting Usvertegem (Godveerdegem). Door een woonkern wacht later een slingerende veldweg tussen de kale velden die een tijdje onze medegezel wordt. Een streepje asfalt brengt ons verder op een aardeweg langs de spoorweg, het gaat gestaag omhoog tussen de velden en brengt ons naar de rust in de gemeenteschool  ‘de Smidse’ in Ertegem( Erwetegem). Tijd om de inwendige mens te versterken met de alom gekende Egmontse braadworst. Na het nuttigen van de lekkere braadworst maken we ons op voor het volgende gedeelte.

     

Daarna begeven we ons op rustige golvende landelijke wegen. De lichte beklimmingen volgen elkaar op en meermaals krijgen we heerlijke vergezichten aangeboden op de uitlopers van de Vlaamse Ardennen.  Een lange aardeweg tussen de velden neemt ons verder mee en laat ons uitmonden op rustige landelijke wegen die ons in de richting van Sint-Goriks-Oudenhove  sturen.  Blijven landelijk lopen met prachtige vergezichten over de streek die ons naar de volgende rust brengt in het ontmoetingscentrum.

      

Na de rust het dorpje uit langs de Sint-Gaugruis kerk uit de 12e eeuw. Terug via een opeenvolging van rustige  wiebelende wegeltjes langs de Vlamme. Genieten opnieuw van een heerlijke natuur, slingerend langs idyllische vergezichten. Enig tijd later komen we tussen de bebouwing en ontwaren de Sint-Pietersbandenkerk, die dateert uit 1772. Wat verder wordt in een garage  een warme glühwein aangeboden. Na wat rustige wiebelende paadjes langs de achterzijde van het Sint-Elisabeth Ziekenhuis maken we een ommetje langs de stationsbuurt, waarna een smal pad ons terug naar het domein Breivelde brengt. We doorkruisen het domein op rustige wandelwegen langs tal van vijvers.

      

Bereiken we terug de startzaal al over de parking. Aldaar kunnen we niet weerstaan aan de heerlijke geuren van een Brusselse wafel, meteen de ideale gelegenheid om deze mooie wandeling af te sluiten en te klinken op het einde van 2017.
 
Geschreven door Ides Codde
 
Fotoreportage (klikken): Ides Codde  
De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate