Met de Heuvellandstappers op Kersttocht in en rond “Wietschaete”

Geschreven door op 23-12-2017

Met de Heuvellandstappers op Kersttocht in en rond “Wietschaete”

Op zaterdag 23 december 2017 stonden de Heuvellandstappers in voor hun Kersttocht vanuit het OC De Klaverhulle in Wijtschate, één der oudste dorpen van Heuvelland. We zouden vandaag een blik werpen op de nog meest zichtbare relicten uit den Grooten Oorlog rond Wijtschate. Ook de mooie vergezichten op de glooiende streek zijn er altijd schitterend, alhoewel het miezerige weer vandaag roet in het eten kwam strooien.

De oudere generatie zal vertellen dat de ‘donkere zes weken’ het tijdvak omsluiten van drie weken vóór Kerstmis, tot drie weken na Kerstmis. In feite is dat niet helemaal juist. De kortste dag van het jaar valt op 21 december en de zes weken met de kortste dagen van het jaar lopen van drie weken vóór 21 december tot drie weken na 21 december, dus van 1 december tot 12 Januari. Maar omdat Kerstmis een zeer markante dag was en dicht bij 21 december was gelegen, plaatste men Kerstmis juist te midden van de ‘donkere zes weken’.

        

Vandaag is het 23 december dus zitten we volop in deze donkere periode. Het is dan ook nog donker toen we omstreeks half negen op pad gaan. Langs de Kraters en Mijnen-route worden we onmiddellijk een vrij modderige dreef ingestuurd. Het zou vandaag niet de eerste en laatste zijn. Geef mij maar droog, zonnig vriesweer in deze winterse periode, maar we moeten het nemen zoals het is. We komen al gauw voorbij de Pool of Peace of de Spanbroekmolenkrater, de grootste en meest imposante mijnenkrater in de Westhoek.

        

Deze krater is een herinnering aan de Mijnenslag. Op 7 juni 1917 brachten de Britse troepen 19 ondergrondse mijnen tot ontploffing van Hill 60 tot Ploegsteert. De ontploffingen zorgden voor enorme kraters in het landschap. De Pool of Peace is nu een vredevol stukje natuur in het glooiende landschap van Heuvelland. De tocht gaat richting Wulvergem. Deze gemeente is echter zo klein, het valt moeilijk af te bakenen op welk grondgebied we nu precies zijn. We stappen voorbij de boerderij van Jos en Ria Welvaert gekomen, een alom bekende locatie van ‘Eigen Kweek’. "Eigen kweek" vertelt het verhaal van de West-Vlaamse boerenfamilie Welvaert, die probeert te overleven met de kweek van cannabis. Vorig jaar heette deze wandeltocht nog de Eigen Kweek tocht. De populariteit en het succes van de serie is echter wat gaan liggen, en de tocht werd terug omgedoopt tot Kersttocht.

            

We zijn ondertussen in Wulvergem aangekomen waar we een eerste maal mogen rusten in zaal De Walvis. In Wulvergem maken wij een lus van ongeveer 7,5 km naar de Buschemeersen en de Rozenberg. De Rozenberg is een heuvel gelegen in de omgeving van Ploegsteert en Wulvergem in de Belgische provincie Henegouwen op de grens met West-Vlaanderen. De naam is afkomstig van de familienaam Rozenbois die de grond vroeger in bezit had. Tijdens de Eerste Wereldoorlog stond de heuvel bij de Britten bekend als Hill 63. Het is hier best pittig klimmen in de modder. 

        

Na een tweede pauze trekken we terug richting Wijtschate. We wandelen naar een mooi stukje natuur, het Kampagnebos. Enkele overblijfselen van stellingen brengen ons terug in herinnering aan de Grootten Oorlog. Een aantal bunkers die nu onderdak verschaffen aan vleermuizen en een restant van een gemetste schacht met de naam Dietrich, zijn de stille getuigen van een bewogen periode. Vanaf begin 1916 waren de geallieerden reeds volop aan het graven onder de Duitse stellingen. De Duitsers waren hiervan op de hoogte. Ze startten de bouw van 29 verticale schachten die uitliepen in horizontale tunnels. Via deze tegentunnels probeerden, ze de Britse aanvalstunnels te counteren. Eén van die gemetste schachten, genaamd Dietrich, ligt dus in het mooie Kampagnebos. De restanten van de schacht en een bunker werden blootgelegd en voor het publiek ontsloten.

        

Maar liefst 1190 wandelaars hebben vandaag genoten van een mooie Kersttocht, waarbij het oorlogsverleden die de streek tekent als een rode draad door de diverse trajecten liep. Meer dan welke oorlog ook, de “Groote Oorlog 14-18” heeft ook hier zijn sporen nagelaten.
We spreken graag opnieuw af op zondag 25 februari 2018 in Nieuwkerke voor de jaarlijkse Geuzentocht. Een tocht die op de kalender werd verplaatst van augustus naar februari wegens te drukke vakantieperiode.

TEKST: Mario Carton

Geniet mee van enkele sfeerbeelden door op “fotoreportage” te klikken.

Fotoreportage (Mario Carton)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate