De Spiegelstappers wisten ons te vergasten met mooie natuur binnen en buiten Ieper

Geschreven door Georges Ditillieu op 31-05-2011

Een paar maal per jaar kom ik te Ieper om er te wandelen. Ditmaal is het bij wandelclub De Spiegelstappers ter gelegenheid van Ieper Binnenste Buiten, een organisatie waarvan de opbrengst integraal gaat naar “ Spelewijs” , een speelpleinwerking voor kinderen met een handicap.

034 

Tussen de regenbuien door vertrok ik voor de 18 km in de omgeving van het sportcentrum. Kort na de start stuurde men ons de Zillebekevoetweg op, een kleine weg met uitvalbasis  Zillebekevijver. Deze uitgestrekte waterpartij ontstond rond 1295 als afdamming van de vijverbeek en levert al ruim 700 jaar drinkwater. In het nabijgelegen drinkwaterproductiecentrum wordt dagelijks tot 6.000 m3 water gezuiverd. Een klein wandelpad tussen de prille natuur loodste ons omheen de waterpartij om na een tijdje Zillebeke dorp te bereiken. Een klein wandelpad opgevolgd door een licht oplopende weg bracht ons op de heuvelrug, met de vele mooie vergezichten om ons heen konden we ruimschoots genieten van de heuvelzone. Tussen de vele weilanden en een fruitplantage kregen we een aanblik op de militaire begraafplaats “ Woods Cemetery “ aan de rand van het Molenbos. Van tussen het groen door volgde men nu de Zandvoordestraat , doken de diepte in naar Zillebeke dorp om er te gaan rusten in een jeugdlokaal.

005 009

Intussen kwam de zon opnieuw door het wolkendek priemen terwijl we een ommetje maakten rond de kerk. Een klein padje stuurde ons opnieuw de heuvelrug op waar enkele mooie onverharde bosdreven van het provincie domein “De Palingbeek” zorg droegen voor een ongerepte natuur doorsteek met rechts en links van ons enkele kleine militaire begraafplaatsen die herinneringen oproepen aan al het oorlogsgeweld die er in deze streek heerste in de periode ’14-‘18.  Aanvullend kregen we nog een passage aan de welbekende Hill 60, een belangrijke getuigenis in het oorlogslandschap van de Ieperboog. De heuvel van 60m ontstond tijdens de aanleg van de spoorlijn Kortrijk –Ieper. Om deze strategische hoogte werd 4 jaar lang bitter gevochten . Opnieuw doken we de diepte in en konden we in de centrale rustpost van Zillebeke gaan rusten.

017 027

Nu mochten we opnieuw verder langs het wandelpad rond de vijver, wel te verstaan het tweede deel, om vervolgens de “ Verdronken Weiden “ in te duiken. Deze doet nu dienst als wacht- en spaarbekken en is een uniek wandelparadijs, de vele mooie graspaden in een oase van rust met een uitstekende fauna en flora bezorgden ons heerlijke wandelmomenten in de nabijheid van deze uitgestrekte waterpartij  en een uitstekende broedplaats voor waterwild. Tussen het dichte struikgewas door kreeg men een zicht op de spitse kerktorens van de Kattenstad . De stad binnentrekken deed men onder de Rijselpoort door, volgden nog een klein padje door de binnentuin van het stedelijke museum en bereikte men zo de ontmoetingsruimte “ De Spiegel “ het clublokaal van deze wandelclub.

038 008

Nu restte ons nog een kleine 2 km te gaan, trokken even voorbij de monumentale St. Pieterskerk, onder de vestingmuren door naar de brug van de Kasteelgracht. Hierop werden we nogmaals vergast op een prachtige stukje natuur met name het “ Hoornwerkpark” , een historisch landschap van 8 ha groot natuurgebied midden de stad met streekeigen heempark, poelen, hagen, boomgaarden, houtkanten en bosjes, dit alles werd doorkruist langs mooie graspaden en aarden padjes in de omgeving van de “ Kazematten “ , een stukje ongerepte natuur waar graasdieren de weide onder controle houden. Na nog een stukje van het rondeelpad bereikten we terug “ De Klepper “ om te eindigen met een verfrissend streekbiertje. Het vele werk van parcoursbouwer Jean Luc Wydooghe werd maar matig beloond, rond de middag waren amper een 200 wandelaars de inschrijvingstafel gepasseerd , nochtans mochten we terugblikken op een schitterende wandeldag bij een uitstekend weertje . De afwezigen hadden weer eens ongelijk.

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :

 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate