KWB Torhout nam ons op sleeptouw door de hoofdstad van het Houtland

Geschreven door Georges Ditillieu op 30-05-2011

Zondag neem ik het besluit om in eigen stad te gaan wandelen. Hiervoor begeef ik mij richting wijk Sint Jozef Arbeider of in de volksmond “ Driekoningen “ genoemd , voor deelname aan de Torhoutse Gordel, een wandel- en fietsevenement van de KWB. Plaats van samenkomst is zaal De Biekorf van waaruit men ons op sleeptouw zou nemen langsheen de mooiste plekjes  van  het Houtland.  Hierbij zou menig natuurliefhebber zijn hartje kunnen ophalen hetzij met verschillende voettochten tussen 7 en 30 km.

011 

Onder een zwaar bewolkte hemel en een strakke wind werden we op weg gestuurd door het parochiaal groenpark met speelplein, een mooie uitvalbasis naar de Zeeweg, sinds de Romeinen de kortste weg naar zee. Langs deze weg ligt het provinciaal domein d’ Aertrycke,  een romantisch geheel met glooiend landschap en mooie waterpartijen.  Met dit alles zouden wij kennis maken langs de vele mooie wandelpaden en bosdreven met telkens een mooi uitzicht op het statig neogotisch kasteel, dat vandaag een restaurant en feestzaal huisvest, een ware belevenis tussen de prachtige fauna en flora. Na een tijdje genotvol wandelen trokken we een lijn rond het dorpje Wijnendale op weg naar een stukje Groene 62, een oude spoorwegbedding tussen Torhout en Oostende. Hierop werden enkele rustige landelijke wegen gevolgd tot aan de rustpost in de historische kasteelschuur.

008 016

Met het prachtige kasteel op de achtergrond zou men nu gaan flirten door het Wijnendalebos, in de middeleeuwen duizend ha groot en het actieterrein van de roversbende van Baekeland. Het bosgebied van Wijnendale is een restant van een woud dat op het einde van de 18de eeuw op grote schaal werd ontgonnen. Het huidige bos is 300 ha groot en doorsneden met prachtige wandelpaden en dreven , waarvan menige hiervan ons lieten meegenieten van de prachtige natuur. Het huidige bos is 300 ha groot en op weg naar de rustpost stapten we nog voorbij de boskapel en de ijskelder. We keerden de kasteelschuur de rug toe om onze weg te vervolgen langs de drukke Oostendestraat, gelukkig niet voor lang want het kleine Postiljonstraatje bracht opluchting vooral toen een zanderige kerkwegel tussen de velden ons afzette op een privé grintweg met bestemming de Revinze wijk waar het laveren werd tussen de vele nieuwbouw, langs verschillende tegelpaden die een verbinding maakten met de Don Bosco parochie. Hierop kregen we een aaneenschakeling van woonwijken om uiteindelijk via het Beckhofwegeltje het Ravenhof park te bereiken. Dit park is een knap staaltje Engelse landschaptuin. Er staan zeldzame inheemse en uitheemse bomen, mooi beschreven op infoborden. Middenin bevind zich het Kasteel Ravenhof , de vaste stek voor toerisme Torhout en het museum Torhouts  Aardewerk. De wal rond het kasteel is omzoomd met interessante flora.  Nu liep het verder over het marktplein met zicht op prachtige stadhuis daterend van 1713 en opgetrokken in Duitse barokke stijl . Hierbij waren we op weg naar de verschillende woonzones rond Torhout Oost waar verschillende wijkpaden ons een klare blik gaven over de omgeving en ons stilaan aan de volgende rust brachten in het diocesaan centrum Groenhove.

026 034

Hierop mochten we opnieuw genieten van het mooie wandelbos rond het centrum, vroeger een geliefkoosde verblijfplaats voor kloosterlingen en nu opengesteld voor het publiek . Met volle teugen konden wij er genieten van de mooie natuur, de opeenvolgende mooie wandelpaden en dreven door het Groenhove bos . Dit 100 ha groot bos is een geliefkoosd domein voor wandelaars waar men gezellig kan kuieren langs de vele wandelpaden , iets wat wij ook vandaag gretig gebruik van maakten. Maar aan alle mooie dingen komt een einde, het bos achter ons gelaten werd het lange tijd stappen langs rechte asfaltwegen met nog enkele passages door Maria Assumpta , Berg op Zoom en het Schrijversveld en zo op weg naar het einde van deze schitterende wandeldag .

030 033

Het volledige team van KWB Torhout kan terugblikken op een perfecte organisatie, goede bepijling, verzorgde rustposten en een uitgetekend parcours die ons langs de mooist plekjes van het Houtland stuurden. Rond de middag wezen de bordjes reeds rond de 600 deelnemers aan die allen een sappige appel meekregen op hun ontdekkingsreis , een wandeltocht waarvan wij met volle teugen genoten hebben.

Geniet mee van enkele sfeerbeelden ( Georges Ditillieu )

 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate