Gilbert Steeman : reeds 10 jaar de drijvende kracht achter WTC Nieuwpoort

Geschreven door Wim Verhelst op 25-05-2011

Het is zaterdag 14 mei en ik bevind me op een bus die richting Frankrijk rijdt. We zijn op weg naar het dorpje Helfaut, net voorbij Saint-Omer voor een zoveelste wandeldag met WTC Nieuwpoort. De bezieler en organisator van deze vele buitenlandse busuitstappen is Gilbert Steeman, voorzitter en de draaischijf van de Nieuwpoortse wandelclub. “Als anglofiel organiseer ik normaal gezien één- of meerdaagse uitstappen naar Engeland maar vandaag heb ik eens gekozen voor het noorden van Frankrijk, het is een keer iets anders”, verteld Gilbert me.

SAM_2582 

In 2012 zal de 69-jarige Gilbert 10 jaar voorzitter zijn van deze vereniging en hij heeft beslist dat dit zijn laatste jaar zal worden als voorzitter en als lid van het bestuur. “Door de mindere gezondheidstoestand van mezelf en van mijn echtgenote heb ik beslist om in oktober volgend jaar de fakkel door te geven aan iemand anders, wie mij zal opvolgen weet ik nog niet maar het is belangrijk dat mijn mede-bestuursleden uitkijken naar verjonging en naar mensen die actief willen meewerken binnen ons bestuur. Deze mensen zijn maar dun gezaaid, het zal niet gemakkelijk worden maar het is van cruciaal belang zodat de werking van de club verzekerd zou blijven”. “Als prille en actieve twintiger deed ik dienst bij de groene baretten van de paracommando’s, op een bepaald moment moesten we deelnemen aan een 152km lange trektocht van Glasgow naar Fort William langs de Schotse West Highland Way. Tijdens deze wandeltocht raakte ik echt bezeten van de schoonheid van de woeste Schotse hooglanden en ik snakte om nog meer van dit moois te ontdekken. Eigenlijk mag je stellen dat hier mijn wandelcarrière is begonnen.”

SAM_258025 jaar lang heeft Gilbert bij P&O-ferries gewerkt en dit zorgde ervoor dat hij de mogelijkheden had om heel frequent naar Engeland te reizen en stukje bij beetje dit schitterende land te voet te ontdekken. Via de lange-afstandspaden verkende hij grote delen van Schotland, Wales, de Midlands en het graafschap Kent en hij kreeg er nooit genoeg van. Eén van de hoogtepunten was de ‘Coast to coast’ wandelroute die van west naar oost dwars door Engeland loopt; de rust en de verscheidenheid aan prachtige landschappen staat voor altijd op zijn netvliezen gebrand. Op initiatief van zijn werkcollega Peter van de Zande trad hij op 53-jarige leeftijd toe tot de Nieuwpoortse wandelclub. “Peter was in die tijd secretaris en aangezien hij wist dat ik veel stapte moedigde hij me aan om aan te sluiten. Eens ik actiever betrokken raakte bij de club besloot ik om busreizen te organiseren naar Engeland zodat anderen ook de wandelmogelijkheden aldaar konden ontdekken, daar zal volgend jaar eveneens een einde aan komen”.

Vooral het lange afstandswandelen deed Gilberts hart sneller slaan, zodoende besloot hij om in De Haan, zijn woonplaats, een Euraudax-wandeltocht te organiseren. 8 jaar lang leidde hij als baankapitein zijn wandelaars langs de mooiste plekjes van De Haan totdat op een snikhete vijfde juni vorig jaar het noodlot toesloeg. Mede door de warmte werd Gilbert plots onwel en moest in allerijl naar het ziekenhuis overgebracht worden. Alles viel nadien wel mee maar nadat hij in de loop der jaren 2x een 150km en meerdere 100 en 50km-tochten had georganiseerd besloot hij wijselijk dat zijn gezondheid op de eerste plaats komt en dat het Euraudax-avontuur voor hem ten einde was.

SAM_2581Als ik Gilbert vraag wat zijn mooiste momenten in zijn wandelcarrière waren dan ratelt hij meteen een ellenlange lijst af.”Ik heb 2x de Super Euraudaxtocht van 200km succesvol uitgewandeld; ik herinner me nog een jaar waarin we de 200km wandelden en na 1 dag rust namen we deel aan Parijs-Tubize, zodoende hadden we in 1 week 500km gestapt. Zotte werk, ja maar dat vergeet ik nooit. De monsterwandeling van Parijs naar Tubize wandelde ik 5x uit; daarnaast nam ik 1x deel aan een 175km-tocht en 6x aan een 150km-wandeling. Nog een wandelhoogtepunt uit het verleden is een wandeltocht in Denemarken van 300km en de meerdaagse van Vichte naar het Duitse Neumagen-Dhron waarin wij door de organisatie enorm in de watten werden gelegd.” Naast deze indrukwekkende lijst nam Gilbert eveneens nog deel aan meer dan 80 wandelingen van 100km en meerdere meerdaagsen die hem zeker nog bijblijven. 2x werd hij door de gemeente De Haan uitgeroepen tot sportlaureaat van het jaar, een beloning waar hij nog altijd bijzonder trots op is.

Terwijl we door de mooie stad St-Omer rijden vraag ik Gilbert als hij zelf nog iets wenst toe te voegen aan dit interview en meteen antwoord het affirmatief. “De laatste jaren gaat de wandelsport lichtjes achteruit, daar kunnen wij allen wat aan doen door de sport nog veel meer te promoten onder de jongeren. Dit mag een oproep zijn naar wandelfederaties zoals Aktivia maar iedereen moet beseffen dat de jeugd de toekomst is van onze sport. Laat ons een voordeeltarief invoegen voor kinderen zodat deze op een goedkope manier kennis kunnen maken met deze fantastische hobby. Wie weet krijgen zij de kriebel te pakken en maken zo publiciteit voor een gezonde bezigheid.”

Alhoewel Gilbert volgend jaar afscheid neemt als bestuurslid zal hij wel nog zolang als mogelijk blijven meewerken aan één van de zes tochten die de NIeuwpoortse wandelclub organiseert, we hopen natuurlijk dat zijn gezondheid nog lange tijd stabiel blijft en dat we deze gezond verslaafde wandelaar nog dikwijls tegen het lijf mogen lopen. Gilbert en Cecile, het gaat jullie goed en bedankt voor jullie jarenlange inzet voor de wandelsport.

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate